Harmonie St. Joseph - Berg aan de Maas

Drumband

Created with Sketch.

De drumband bestaat momenteel uit een tiental leden, waaronder drie jonge leden die pas sinds kort de gelederen versterken. Sinds de oprichting in 1952 heeft de drumband zich ontwikkeld van een groep tamboers naar een groep, die naast het gewone werk ook thuis is in het opvoeren van podiumwerk. De drumband bestaat dan ook uit slagwerkers die van alle markten thuis zijn: van pauken tot drumstel, van marimba tot buisklokken en van effectinstrumenten tot het zwaardere slagwerk. Als gevolg hiervan is het repertoire sinds 1952 behoorlijk uitgebreid: naast de meer klassieke slagwerkcomposities heeft de drumband bijvoorbeeld stukken met de harmonie uitgevoerd of zelfs samengewerkt met breakdansers. Bij sommige stukken komen er zelfs basgitaren of synthesizers aan te pas en in de toekomst zal de drumband vaker gebruikmaken van filmbeelden, waardoor de muziek nog beter overgebracht kan worden. Het mag dus gezegd worden dat er binnen de drumband op een bijzondere wijze muziek gemaakt wordt, waardoor al menige luisteraar verrast is geworden.

Of er nu een podiumwerk of een mars wordt uitgevoerd en of er nu stokken of dansers door de lucht vliegen; de drumband staat garant voor een muzikale belevenis. Niet alleen tijdens reguliere concerten of gala-avonden laat de drumband zich van haar beste kant zien; ook tijdens concoursen en andere wedstrijden streeft de drumband naar een zo goed mogelijk resultaat. Dit leidde in 2003 zelfs tot ‘goud’ op het Limburgs en Nederlands kampioenschap (eerste divisie).

Tijdens deze prestatie stond de drumband onder leiding van Hub Cosemans, die sinds het begin van 2010 het stokje heeft overgedragen aan Maurice Thijssen.

Eind 2016 staat Diego Yanez als instructeur voor de drumband en geeft ook slagwerkles aan diverse leden.

Diego Yanez is geboren in 1989 in Valladolid, Spanje. De traditionele Spaanse ritmes werden hem met de paplepel ingegoten. Hij kreeg les van de slagwerkers van “Castilla y Leon Orkest” en begon met de klassieke percussie. Diego is afgestudeerd aan Baskenland Conservatorium bij prof. Gustavo Gimeno. Gustavo Gimeno is slagwerker en solist van het Concertgebouw Orkest van Amsterdam.

Hij trad op voor het eerst op in Nederland met het Nationaal Jeugd Orkest. Tijdens deze ervaring, besloot hij om naar Nederland te verhuizen. Momenteel studeert hij voor de Master aan het Conservatorium te Maastricht. Diego is gespecialiseerd in pauken en klassieke slagwerk. Hij treedt regelmatig op met symfonieorkesten in Spanje en Duitsland. Ook  dirigeert hij verschillende drumbands zoals “St. Gregorius”(Haanrade)  en “St. Joseph” (Berg aan de Maas).