Harmonie St. Joseph - Berg aan de Maas

Slagwerkgroep

Zonder slagwerk geen harmonie.

Sinds de oprichting in 1952 tot op heden heeft de drumband zich onder leiding van o.a. Wil Smits, Juan Gallardo en Hub Cosemans ontwikkeld van een groep tamboers tot een slagwerkgroep, die naast het gewone werk ook thuis is in het uitvoeren van podiumwerk. De drumband bestaat dan ook uit slagwerkers die van alle markten thuis zijn: van pauken tot drumstel, van marimba tot buisklokken en van effectinstrumenten tot het zwaardere slagwerk. Als gevolg hiervan is het repertoire behoorlijk uitgebreid: naast de meer klassieke slagwerk composities heeft de slagwerkgroep bijvoorbeeld zelfs samengewerkt met breakdansers. Bij sommige stukken komen er zelfs basgitaren of synthesizers aan te pas. Het mag dus gezegd worden dat er binnen de slagwerkgroep op een bijzondere wijze muziek gemaakt wordt, waardoor al menige luisteraar verrast is geworden.

Of er nu een podiumwerk of een mars wordt uitgevoerd en of er nu stokken of dansers door de lucht vliegen; de slagwerkgroep staat garant voor een muzikale belevenis. Niet alleen tijdens reguliere concerten of gala-avonden laat de slagwerkgroep zich van haar beste kant horen; ook tijdens concoursen en andere wedstrijden streeft de slagwerkgroep naar een zo goed mogelijk resultaat. Er werden op zowel provinciaal als op nationaal niveau ere en hoofdtitels behaald. Dit leidde in 2003 zelfs tot ‘goud’ op het Limburgs en Nederlands kampioenschap (eerste divisie).

Tijdens deze prestatie stond de drumband onder leiding van Hub Cosemans, die sinds het begin van 2010 het stokje heeft overgedragen aan Maurice Thijssen.

Sinds 2019 staat Rick Maassen als dirigent voor de drumband.
In 2004 werd Rick toegelaten tot de opleiding slagwerk klassiek die hij in juni 2008 afrondde. Tijdens deze opleiding nam hij ook de basgitaar ter hand en leerde zichzelf spelen. Na de opleiding slagwerk klassiek werd hij toegelaten tot de opleiding drums jazz/pop eveneens aan het Conservatorium in Maastricht. Deze werd afgerond in juni 2012. Sinds 2010 heeft hij zijn eigen drum- en slagwerkschool en muziekstudio onder de naam “Hometown Studio.” Rick is drummer bij All-round Coverband Universe, Grupo Go, bassist bij Marlstone Music en remplaçant bij o.a. de Marinierskapel en de Fanfare “Bereden Wapens.” Als dirigent heeft Rick twee slagwerkgroepen onder zijn hoede, namelijk, St. Agnes Bunde en St. Joseph Berg a/d Maas.

Anno 2020 bestaat de slagwerkgroep uit een tiental leden met een drietal aspirantleden in opleiding.
Onze drumband repeteert op de dinsdagavond van 19:30 tot 21:00 in het MFC te Berg aan de Maas. Iedereen is van harte welkom om geheel vrijblijvend een kijkje te komen nemen.