Harmonie St. Joseph - Berg aan de Maas

AMV blokfluit

De AMV-lessen worden verzorgd door Marie-Josée Aarts.

Zij is geboren en getogen in Eijsden, maar verhuisde in 1998 naar Berg a/d Maas.

Haar muzikale opleiding genootze aan de rijksmuziekacademie in Voeren, waarna ze later saxofoon en HAFA-directie ging studeren aan het Maastrichts conservatorium. Ze verzorgt al sinds 1995 de AMVlessen bij haar “eigen” Kon. Oude Harmonie van Eijsden. Ook geeft ze daar les aan de saxofoonleerlingen en heeft ze lange tijd de jeugdharmonie gedirigeerd. Saxofoonlessen heeft ze gegeven bij vele verenigingen in Limburg en op de muziekschool in Heerlen. Ook veel (jeugd)harmonieën en fanfares hebben Marie-Josée “op de bok” gehad. Op dit moment dirigeert ze nog de jeugdfanfares van Ulestraten en Stein en de jeugdharmonie van Hoensbroek.

SDSCI0454

De AMV-lessen bij Harmonie St. Joseph duren 1 jaar (september-juni) en worden momenteel gegeven op maandagmiddag op b.s. de Avonturijn. Op een leuke manier worden de beginselen van het muziek maken bijgebracht. Aan de hand van een blokfluit worden noten, ritmes, maatsoorten e.d. geleerd. Dit doen we op een zoveel mogelijk “praktische” en zo weinig mogelijk “theoretische” manier. Het plezier in het muziek maken staat ten alle tijden voorop! Daarom plannen we ook altijd een paar momenten in waarop de leerlingen het geleerde aan het publiek kan laten horen. Liefst in combinatie met de jeugdharmonie.
Tijdens een concert van de jeugdharmonie wordt dan tijd vrijgemaakt voor een mini-concert van de blokfluiters met als afsluiter een stukje samen met de jeugdharmonie. Het is gebleken dat onze leerlingen en hun aanhang (ouders, opa’s, oma’s…) dit altijd geweldig vinden!

SDSCI0469

Natuurlijk proberen we op deze manier ook de AMV-leerlingen zo veel mogelijk bij de harmonie te betrekken, zodat ze na het jaar AMV verder willen bij de harmonie.
Aan het einde van het lesjaar wordt de cursus afgesloten met een klein examen. Iedereen laat op zijn eigen niveau horen wat hij of zij het afgelopen jaar geleerd heeft. Vervolgens volgt er een diploma-uitreiking
tijdens de wekelijkse repetitieavond van de jeugdharmonie. De leerlingen krijgen dan niet alleen hun diploma uitgereikt, maar mogen tevens alle mogelijke instrumenten uitproberen, zodat de keuze voor de vervolgopleiding op een instrument vergemakkelijkt wordt.

 

Coördinator AMV-opleiding blokfluit is:

Maurice Pörteners